Vi har i Danmark i dag mange musikere med baggrund i Mellemøsten. Dermed har vi også et vindue til en vigtig del af Mellemøstens kultur: musikken!
Projektet Mellemøstens Musik – i Danmark vil gribe den mulighed, der dermed er givet os. Projektet bringer herboende musikere med baggrund i Mellemøsten sammen med musikerkolleger fra de lande, de kommer fra. Gennem en række koncerter præsenteres et udvalg af Mellemøstens meget forskellige musikalske udtryksformer.
I foråret 2019 er der koncerter med fokus på Palæstina, Syrien og Egypten. Vi glæder os til at præsentere en perlerække af fremragende musikere.
Koncerterne står ikke alene. De er del af et forskningsprojekt, der arbejder for en detaljeret forståelse af nutidige musikkulturer i Mellemøsten. Produkterne af dette arbejde – herunder videodokumentation af koncerter og samtaler – vil blive tilgængelige her på hjemmesiden, efterhånden som de bliver færdige.
Projektet er finansieret ved en generøs bevilling fra Det Danske Institut i Damaskus.
Projektleder: Lektor Søren Møller Sørensen. Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet.
Begivenheder
Et musikalsk møde med Palæstina. Bilal Irshed og venner
D. 29. marts – Koncertkirken, Blågaards Plads 6A, 2200 København N
Kom og hør tre palæstinensiske musikere i et program, der kombinerer stykker fra den klassiske arabiske og tyrkiske musik med et udvalg af Bilal Irsheds nye kompositioner og arrangementer.
Dansk-palæstinenseren Bilal Irshed er allerede et velkendt navn i Danmark som oud-spiller, komponist og ensembleleder.
Vi er glade for at kunne præsentere ham sammen med to andre fremragende musikere fra Palæstina: violinisten Akram Abdulafattah og percussionisten Youssef Hbiesch. Hver er af dem er kendt for deres virtuositet, og sammen kan de udrette mirakler.
Fatma Zidan: Umm Kulthum og den store egyptiske tradition
D. 13. april – Koncertkirken, Blågaards Plads 6A, 2200 København N
Den dansk-egyptiske sangerinde Fatma Zidan synger nogle af Umm Kulthums, Muhammad Abdel Wahabs og Abdel Halim Hafez’ mest elskede sange i et blandet program, der også omfatter egne kompositioner og klassiske arabiske muwashshahāt.
Hun er ledsaget af Bilal Irshed på oud og riqq-virtuosen Hany Essawaf, der besøger København direkte fra Cairo. Koncerten byder også på en on-stage samtale med de medvirkende. Entre kr. 50,-. Billetter sælges i døren.
Mustafa Said. Solorecital: Oud og sang
D. 3. maj – Koncertkirken, Blågaards Plads 6A, 2200 København N
Sangeren, oud-virtuosen og komponisten Mustafa Said besøger os fra Cairo. Mustafa Said er på en gang traditionalist og fornyer. Han søger dybt i arabiske musiktraditioner og finder sit eget stærke, foruroligende og fascinerende udtryk. Koncerten byder også på en on-stage samtale med kunstneren.
Entre kr. 50,-. Billetter sælges i døren.
Muhammad Qadri Dalal og Bakri Hemmami: Sufi-sang fra Aleppo
D. 12. juni – Koncertkirken, Blågaards Plads 6A, 2200 København N
Musikeren og musikforskeren Muhammad Qadri Dalal hører til blandt de allervigtigste musikpersonligheder fra den syriske storby Aleppo. Han møder den herboende sanger Bakri Hemmami i et program, der byder på traditionelle sange fra Aleppos sufi-ordener og åbner en dør til deres musikalske ritualer.
Koncerten byder også på en on-stage samtale med de medvirkende.
Entre kr. 50,-. Billetter sælges i døren.
Se flere billeder under Galleri.